Mijn positieve kijk op ‘duurzaam reizen’

Reizen met positieve impact.

‘Duurzaam reizen’ heeft een zware lading. Er plakt veel schuldgevoel en oordeel aan de term. En van wat ik verneem, verstaan de meeste mensen onder ‘duurzaam reizen’ het vermijden of beperken van de negatieve impact (zoals vb. de vliegreizen en dus de CO2 uitstoot).

Photo by Luke Stackpool - Visit Greenland

Ik ga niet ontkennen dat het essentieel is om onze krachten te bundelen en onze CO2 uitstoot te verminderen. En vliegen is onontkenbaar een van de meest CO2-intensieve activiteiten en draagt ​​ongeveer 2,5% bij aan de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Hoewel toerisme een aanzienlijk deel uitmaakt, zijn er ook andere oorzaken van uitstoot, zoals door luchtvracht (vb. het transport van voedsel of pakjes kleding).

Wist je trouwens dat toerisme +- 10% van de jobs en wereld BBP inneemt?

Ik bekijk het graag met een roze bril en denk na over de positieve impact die we kunnen creëren als we op de juiste manier reizen.

Wat we wel kunnen doen?

  • Je vlucht de moeite waard maken en minder frequent vliegen (boek vb. één lange reis, i.p.v. 3 korte).

  • Trager reizen, wat langer op één plek blijven en minder verschillende plekken integreren in je reis.

  • En misschien kan je dit jaar ver reizen met het vliegtuig en volgend jaar dichtbij met de trein of elektrische wagen.

Er zijn verschillende manieren om die uitstoot wat te minderen. Die verantwoordelijkheid dienen we wel te nemen. Maar stoppen met reizen is volgens mij niet de oplossing. Reizen is zo verrijkend. Het geeft je een open geest, verdraagzaamheid en the school of life.

En je kan daarnaast ook voor bestemmingen en ervaringen kiezen waar je, samen met je reisgezelschap, een steentje kan gaan bijdragen daar waar de nood hoog is.

Voor mij kan je op twee manieren bijdragen: ‘actief’ of ‘passief’.

Als duurzaamheid jou minder doet, terwijl je het eigenlijk wel een leuke extra zou vinden: dan kan je passief bijdragen. Jij kan gewoon reizen zoals je altijd doet. Ik zorg achter de schermen voor de juiste duurzame keuzes: kiezen voor kleinschalige en vooral ‘lokale’ partners (hotels, transport, gidsen, …) die hun negatieve voetafdruk actief trachten te verkleinen op natuur (CO2 beperking), voeding kopen van lokale boeren, die minderheden te werk stellen en goed of meer dan gemiddeld betalen, … En bij donaties, zorg ik dat het rechtstreeks bij de juiste mensen terecht komt. Lekker makkelijk. Zo hoef je zelf niks te doen en toch draag je bij. Ik help je hier graag mee.

Photo by Ibiti Project - Brazilië

Diegenen die dat bijdragen net ge-wel-dig vinden, kunnen actief de handen uit de mouwen steken, alleen, met je partner of met je kinderen (dat is mijn specialiteit):

  • Mee met het conservation team in Masai Mara om Olifanten te ‘collaren’ (halsbanden omdoen om te tracken), Kenia.

  • Ontmoetingen met andere culturen en meedraaien in hun leven, zoals bij een nomadenfamilie in Mongolië, een gezin uit een Andesdorp in Peru of een paar dagen in een Boeddhistisch klooster in Zuid-Korea.

  • Mee DNA stalen verzamelen van wilde dieren onder verdoving voor onderzoek in Zuid-Afrika. Van de BIG 5 in Madikwe nationaal park of van witte haaien in Mosselbay.

  • Schoolboeken afleveren in scholen in afgelegen dorpjes in Ladakh, Noord-India. En de schoolkinderen daar helpen met klusjes om hun school op te fraaien terwijl je Engels met hen spreekt.

  • Voetbal T-shirts gaan doneren aan een jongerenvoetbalploeg in een dorp vlakbij Medellín, Colombia. Met hen voetballen en eten, en first-hand horen wat hun uitdagingen zijn.

  • Een handje toesteken bij de verzorgen van de honden die de hondenslee trekken in Groenland. Door hier aandacht aan te geven, blijft de (anders met uitsterven bedreigde) culturele erfgoed van het hondensleeën bestaan.

Photo by Morukuru Madikwe

En als kers op de taart kan ik je garanderen dat het deze belevingen en ontmoetingen zijn die je voor altijd zal onthouden en die je nog dichter bij elkaar brengen.

Misschien zijn dat net de transformerende en verbindende ervaringen waar jij naar op zoek bent, zonder dat je het weet?


Be the change you want to see in this world

Mahatma Ghandi


Wil je hier graag meer over weten? Neem zeker een kijkje op mijn pagina ‘filantropie’.

En voor wie graag inspiratie opdoet over wat je kan terugdoen voor de bestemming die jij in gedachte hebt?  

Vorige
Vorige

Wintervakantie in Noorwegen

Volgende
Volgende

De ware magie van regenboogstad Kaapstad