Een parel in Nepal, weg van platgetreden paden

Menig bergbeklimmers verloren in Nepal hun hart. Anderen veroordelen het massatoerisme. Waar ik je mee naartoe neem in Nepal, is weg van platgetreden paden.

Een reis door Nepal start altijd in de hoofdstad. Maar naast zijn backpackersimago, is Kathmandu een bijzonder boeiende stad. Door te slapen in een charmant luxe-hotel kan je je even uit de drukte terugtrekken en ‘landen’ op de bestemming. Op die manier maak je een zachte duik in de interessante Boeddhistische cultuur. Hier ga je letterlijk op ‘schattenjacht’ door de Unesco werelderfgoed Kathmandu-vallei.  

Vervolgens vlieg je naar het oosten van het land en vertoef je in een prachtig gerestaureerd Tibetaans huis omgeven door pijnbomen, rododendronbossen en oude yak handelsroutes. In dit kleinschalig sherpahuis met 10 kamers, gelegen op 2.500m hoogte en aan de voet van het Everest-massief, vertoef je weg van de klassieke Everest-route. Dit zijn authentieke dorpjes en nauwelijks betreden wandelroutes die enkel door lokale herders gebruikt worden.

Vlakbij ligt het Chiwong klooster, de ideale introductie in de boeddhistische filosofie, waar je als bezoeker kan deelnemen aan verhelderende kloosterlessen, meditatiesessies en ga je samen tafelen met de monniken. En waar je de jonge monniken erg blij mee zou maken, zijn Engelse boeken en sportmateriaal.

In een nabijgelegen bergdorpje ontdek je de typische ambacht ‘kopersmeedkunst’, gaan jullie op de thee bij locals en dit combineer je met het plukken van fruit en groenten met de kinderen uit het dorp. Van hen leer je wat eetbaar is, wat er goed groeit en hoe ze verbonden zijn met en uit respect voor de natuur. Een interessante dialoog tussen onze kinderen en de lokale kinderen.

Het nabijgelegen Thupten Choeling klooster is een van de belangrijkste kloosters van het Tibetaans boeddhisme buiten Tibet. Het was ooit het grootste klooster in Nepal en op een gegeven moment ook het grootste Tibetaanse hervestigingskamp voor Tibetanen die de Chinese bezetting ontvluchtten. Vandaag de dag mogen bezoekers de belangrijkste gebedshal van het klooster betreden, deelnemen aan de dagelijkse gebeden, meditatiesessies en zegeningen ontvangen van enorm vriendelijke nonnen. TIP: geschenken als rode of kastanjebruine petten, sjaals en jassen zijn altijd welkom.

Je krijgt hier ook de gelegenheid om het Tibetaanse medische ziekenhuis en de kloosterschool te bezoeken waar meer dan 50 jonge monniken Engels, wiskunde en wetenschappen studeren.

Tijdens een bezoek aan het Phaplu ziekenhuis ontmoet je de lokale artsen en krijg real-time informatie over de uitdagingen van gezondheidszorg afgelegen in de bergen.

Wat niet mag ontbreken aan je Nepal reis is een twee (of meer) daagse trekking naar de Ratnange bergkam voor een kampeernacht(en) op 3.200m. Een wandeling langs vriendelijke dorpjes en met prachtige uitzichten.

Terwijl je geniet van de zonsonder -of opgang over de Himalaya, bereidt de kok een heerlijke maaltijd voor. Een traditionele Mongoolse ger-tent zal worden opgezet als gemeenschappelijke ruimte om te dineren. Slapen doe je in expeditie-stijl tenten.

 Een project met een warm hart is de lokale Phaplu Mountainbike club.

Deze non-profit organisatie werd opgericht om de kinderen van het dorp een veilige plek te geven om te spelen (weg van de steeds drukker wordende straten). En tevens een plek waar ze leren mountainbiken zodat ze veilig de bergpaden kunnen trotseren. Het uiteindelijke doel is dat zij gidsen worden voor reizigers als ons.

Plus, op die manier wordt hun thuisland misschien aantrekkelijker voor hen, zodat ze blijven (t.o.v. van werk zoeken elders ter wereld). Nepal kampt namelijk met een te grote uitstroom uit het land. 

Je gaat mountainbiken met de lokale kinderen uit het dorp als jullie gidsen. De club ligt in het centrum van het dorp en hier zijn altijd leuke activiteiten aan de gang, zoals knutselen en tekenen (voor diegenen die liever niet mountainbiken).

Sla de handen in elkaar met de lokale sherpagemeenschap en dompel jezelf onder in tradities die al generaties lang worden doorgegeven. Deze transformerende ervaringen inspireren jong en oud, dit is the school of life.


Waarom Nepal? 

Overweldigende uitzichten, spannende avonturen en hartverwarmende connecties onderweg

  • Schattenjacht in Unesco werelderfgoed Kathmandu vallei

  • Ontmoet de sherpa gemeenschap in het ongerepte oosten van het land

  • Wandelen door rododendronbossen, omringd door hoge bergpieken

  • Mountainbiken, wandelen, koken en kamperen; Nepal staat garant voor avontuur

  • Slapen in een prachtige Tibetaanse woning, verbouwd naar westers comfort

  • Een (of meerdere) kampeerovernachting met marshmallows boven een knapperend kampvuur


Ideale reisperiode:

De beste periode om naar Nepal te reizen is ons voorjaar, najaar en de kerstperiode. Onze zomermaanden raden we af om naar Nepal te reizen door de grote Moesson, de hevige regens zorgen ervoor dat bergpaden onbegaanbaar worden tussen juni en september.

Contacteer me hier voor een gratis kennismakingsgesprek en ontdek wat deze bestemming zo uniek maakt. 

Elk land kan op verschillende manieren bereisd worden. De prijs is afhankelijk van wat jij wil spenderen (dat is ‘op maat werken’ én mijn specialiteit). Vraag een kennismakingsgesprek aan en laat weten wat jouw gewenste reisbudget.

Vorige
Vorige

Waan je op de filmset van Jurassic park op de vergeten eilanden São Tomé & Principé

Volgende
Volgende

Een kijkje achter de schermen in Brazilië